Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Όχι στο ρατσισμό από την κούνια


Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την καμπάνια «Όχι στον Ρατσισμό από την Κούνια», που αποτελείται από 40 κοινωνικές οργανώσεις, μεταναστευτικές κοινότητες και στηρίζεται από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια εδώ και αρκετούς μήνες για τη συλλογή υπογραφών για να δίνεται πιστοποιητικό γέννησης στα παιδιά των μεταναστών/τριών που γεννιούνται στην Ελλάδα, ενώ ζητάει παράλληλα την αλλαγή της νομοθεσίας που δεν επιτρέπει στα παιδιά των πολιτών τρίτων χωρών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.
Πρόκειται για περίπου 200.000 παιδιά, νέες και νέους που, ενώ δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από την Ελλάδα αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα παιδιά που είναι συμμαθητές των δικών μας παιδιών όταν ενηλικιωθούν «βαφτίζονται» μετανάστες προερχόμενοι από τη χώρα προέλευσης των γονιών τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είτε θα εργαστούν πολύ γρήγορα και θα έχουν ένσημα είτε θα απελαθούν ή θα ζήσουν στο γνωστό καθεστώς της «ημιπαρανομίας» στο οποίο δυστυχώς ζουν πολλοί μετανάστες στη χώρα μας.
Η καμπάνια «Όχι στο Ρατσισμό από την Κούνια», που διεκδικεί
«ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»,
καλεί το υπουργείο εσωτερικών να ικανοποιήσει τα παρακάτω αιτήματα :
Την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των παιδιών και των νέων που ζουν στη χώρα μας. Χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας αόριστης διάρκειας σε όλα τα παιδιά και νέους που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν στην Ελλάδα ή φοίτησαν στην ελληνική εκπαίδευση.
Την τροποποίηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για την εγγραφή των παιδιών των μεταναστών στα δημοτολόγια των Δήμων όπου γεννιούνται
Την τροποποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας έτσι ώστε να είναι δυνατή η κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση και με πολιτογράφηση των παιδιών που συμπληρώνουν 3 χρόνια στην ελληνική εκπαίδευση χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου (όπως οι ομογενείς)
Την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
Την παροχή, τουλάχιστον, άδειας αόριστης διάρκειας στους μαθητές που φοιτούν στην ελληνική εκπαίδευση.
Την προώθηση μέτρων για την ένταξη των μεταναστών και τη στήριξη των μεταναστών δεύτερης γενιάς, μέσα από ενεργητικές πολιτικές που θα αποτρέπουν φαινόμενα αποκλεισμού και ρατσισμού .
Περισσότερες πληροφορίες εδώ :
και μπορείτε να υπογράψετε εδώ :

5 σχόλια:

Roadartist είπε...

ωραιο θεμα :) !!

nyctolouloudo είπε...

μακάρι να αλλάξουν πολλά πράγματα πάνω σε αυτό το θέμα.
και εγώ με τον γυιό μου προβλήματα είχα. δεν του δώσανε την Ελληνική υπηκοότητα γιατί ο πατέρας του είναι Γερμανός.

αλλά μια ερώτηση.
άλλαξε ο όρος υπηκοότητα; δεν υπάρχει πια;
εγώ νόμιζα ό,τι οι αλλοδαποί, μόνο Ελληνική υπηκοότητα μπορούν να πάρουν-το δίκαιο του εδάφους-, για την ιθαγένεια, πρέπει να είναι και οι δύο γονείς Ελληνες ανεξάρτητα το που γεννήθηκες-το δίκαιο του αίματος-.

καλές γιορτές και χρόνια πολλά!

George είπε...

Δεν γνωρίζω την νομική διαφορα μεταξύ ιθαγένειας και υπηκοότητας, αλλά η ουσία ειναι οτι οταν ενα παιδι γεννιεται σ' ενα τοπο, τοτε αυτόματα πρεπει να του δίνεται η υπηκοότητα και οτι νομικά προνόμια εχουν ολοι οι Ελληνες.

Να σημειώσω οτι οσο πιο πολλες διακρίσεις κανεις (π.χ. να κανεις πολίτες "δευτερης κατηγορίας") τοσο πιο δυσκολο ειναι να κανεις αυτα τα ατομα να αισθανονται μελη της κοινωνίας! Δηλαδη, γιατι εχουμε την απαίτηση να αγαπανε την Ελλαδα και να την θεωρουν χωρα τους οταν το κρατος δεν τους θέλει ως ισοτιμα μελη?...

Ευχομαι να μην περασουν οι μικροτητες του παρελθοντος, και η αποψη οτι η εννοια του Ελληνισμου ειναι ταυτοσημη με 1-2 ξεπερασμένα κριτήρια....

Επισης, πιστευω οτι η αξία της επιλογης και η συμπεριφορα ενος ατομου εχει μεγαλύτερη βαρύτητητα απο την συμπτωση του τοπου γεννησης. Με αλλα λογια, οταν ενα ατομο επιλεγει την Ελλαδα ως χωρα του, διαμενει & εργαζεται εκει για πολλα χρονια ως νομοταγης ανθρωπος και μελος της κοινωνιας, τοτε αυτο το ατομο ειναι Ελληνας--πολίτης του Ελληνικου κρατους. Για να μην πω, οτι αλλοι που εχουνε γεννηθει εκει την εχουν χ@σει την Ελλαδα....

Καλές γιορτές σε σενα, στην οικογένεια σου και στους αναγνωστες του blog.

maria λεμονατη! είπε...

ευχαριστουμε για την ενημερωση, νερακι.
ξεκαθαρισα καποια πραγματα...

aqua είπε...

@ roadartist
ελπίζω να υπέγραψες μικρή !! :))

@ nyctolouloudo
Αλλαξε ο νόμος σχετικά πρόσφατα
(2004)και παιδια αλλοδαπών που γεννώνται εδω μπορουν να παρουν την ιθαγενεια εφόσον δεν αποκτούν αυτοδικαια την ιθαγένεια άλλης χώρας ή αυτομάτως όταν πολιτογραφηθούν σαν Ελληνες οι γονείς και εφόσον είναι ανήλικα ή άγαμα.


@ andros
Οπως γραφω παραπάνω ο νομος άλλαξε καιέγιναν αυστηρότερα τα κριτήρια
καθώς ,όπως πιστεύω ,φοβήθηκε η πολιτεία πως, καθώς οι περισσότεροι οικονομικοι μεταναστες καταγονται από γειτονικές χώρες ,υπήρχε φόβος
να δημιουργηθούν μειονοτικα προβλήματα.
Και βεβαια έχει ήδη δημιουργήσει ένα σωρό άλλα.
Δυστυχως δεν έχουμε απαλλαγεί ακόμα από την ξενοφοβία ,παρότι ο λαός μας κατ'εξοχήν μεταναστευσε
κυρίως τον προηγούμενο αιώνα
Η αληθεια είναι πως η χωρα δέχτηκε ξαφνικά ένα μεγαλο κυμα μεταναστων
χωρίς να είναι έτοιμη και η πολιτεία να το αντιμετωπίσει ,αλλά και ο λαός να τους αποδεχτεί .
Η παραβατική συμπεριφορά δε αρκετων απ'αυτούς δημιούργησε αμεσως αρνητικό και ρατσιστικό κλίμα .
Ομως,όσο περνα ο χρόνος,οι ανθρωποι αυτοί στηνουν οικογενειες και επιχειρήσεις και σιγα αλλά σταθερα ενσωματωνονται με την ελληνικη κοινωνια.
Ομως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να διανυθεί για ν'αλλάξουν παλαιές νοοτροπίες.

@ maria
Χαίρομαι λεμονάτη μου .
Ελπίζω να ψήφισες κι εσύ!:))


Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον και τον σχολιασμό σας
και εύχομαι ολόψυχα

ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΈς ΣΑΣ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
&
ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ