Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

O Δρ Γ.Νακρατζάς για τον Αρχιεπίσκοπο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ασθένεια του Αρχιεπισκόπου αποτελεί για μας μία αφορμή ώστε να διατυπώσουμε ορισμένες σκέψεις, σκέψεις που αφορούν τόσο σε θέματα θεολογίας όσο και σε θέματα ιατρικής.
Η απόφαση του ανθρώπου Παρασκευαϊδη, να ζητήσει την βοήθεια των Δυτικών, όπως τους ονομάζει στα κηρύγματά του, είναι απόλυτα κατανοητή.
Θα πρέπει βέβαια να αναφέρει κανείς ότι στα περισσότερα Κέντρα Μεταμόσχευσης Ήπατος του εξωτερικού η επέμβαση αυτή αποκλείεται σε ασθενείς ηλικίας 70 ετών και άνω, απλώς και μόνο λόγω ηλικίας.
Από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος μόλις αφίχθηκε στην Φλόριντα των ΗΠΑ μπήκε σε μία λίστα αναμονής για μεταμόσχευση Ήπατος, παίρνοντας μία ευνοϊκή θέση προτεραιότητας.
Εάν η πληροφορία αυτή αληθεύει τότε αυτό σημαίνει ότι ο αρχιεπίσκοπος υφάρπαξε την θέση προτεραιότητας ενός άλλου ασθενούς, ίσως νεότερου στην ηλικία.
Σύμφωνα με τον ημερήσιο Τύπο ο κύριος Παρασκευαϊδης εκτός από την κίρρωση του ήπατος πάσχει και από δύο καρκίνους, συγκεκριμένα ο ένας στο παχύ έντερο ήδη χειρουργηθείς και ο δεύτερος στο Ήπαρ μη χειρουργηθείς.
Το νεόπλασμα (καρκίνος) του Ήπατος είναι πρωτοπαθές και παρουσιάζεται ως επιπλοκή στο 10% περίπου των ασθενών πασχόντων από χρόνια Ηπατίτιδα.
Τέλος δε ο κύριος Παρασκευαϊδης πάσχει και από σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος χρήζει θεραπείας με ινσουλίνη.
Η τελευταία αυτή ασθένεια σημαίνει ότι μετά από πιθανή μεταμόσχευση μια ενδεχόμενη θεραπεία με κορτιζόνη θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα.

Εάν οι ανωτέρω πληροφορίες αληθεύουν τότε συνέπεια τούτου είναι ότι ένας τέτοιος ασθενής πιθανότατα θα αποκλεισθεί από μεταμόσχευση ήπατος και θα θεραπευθεί με άλλον τρόπο.

Όμως το θέμα που μας απασχολεί κυρίως δεν είναι το ιατρικό αλλά το θεολογικό, δηλαδή πως ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας ουσιαστικά περιφρονεί τα εκκλησιαστικά θαύματα, τα οποία σημειωτέον συνιστά ολόθερμα στους πιστούς του ποιμνίου του.
Εάν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν όντως συνεπής με την ορθόδοξη πίστη του θα έπρεπε να επικαλεστεί ένα θαύμα της Παναγία της Τήνου ή μιας άλλης θαυματουργής εικόνας του Αγίου Όρους, όπως διαφήμισε προ καιρού για τους πιστούς του στην Μητρόπολη Αθηνών.
Αντί αυτού ο Αρχιεπίσκοπος ενάντια σε αυτά που συνιστά στο ποίμνιο του προσέφυγε σε ένα κέντρο του εξωτερικού που δεν το χαρακτηρίζει θρησκευτική πίστη αλλά ορθολογιστική σκέψη και ιατρική τέχνη.
Το θέμα αυτό πραγματεύεται λεπτομερώς ο κύριος Γουσέτης στο άρθρο του περί φυλαχτών, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ στις 25 Αυγούστου 2007.

Δρ Γεώργιος Νακρατζάς
Ιατρός Πνευμονολόγος
Τέως Διευθυντής Πνευμονολογικού τμήματος
Νοσοκομείου του Ρότερνταμ της Ολλανδίας
Σημ : την παραπάνω ανακοίνωση έλαβα με mail
Αντιθετα με την παραπάνω ανακοίνωση αυτό με το οποίο όχι μόνο διαφωνώ αλλά και με εξοργίζει είναι η σκαναλωδώς ευνοική μεταχείριση το αρχιεπισκόπου.
Ναι ,είναι γνωστό πως στις κοινωνίες μας η ζωές μας αξίξουν αναλογα με την οικονομική μας δύναμη.ή την κοινωνική μας θέση
Το βλέπουμε κάθε μερα να συμβαινει .
Στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην δικαιοσύνη.
Μα το θέμα της υγείας αφορά στο δικαίωμα για ζωή.
Κι όταν χιλιάδες άνθρωποι ζούν με την καθημερινή αγωνία της εύρεσης κατάλληλου δότη ,βλέποντας την ζωή τους όλο να μικραίνει και να στέκουν ανήμποροι περιμένοντας τον θανατο ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ένας ιεράρχης να δέχεται να μπαίνει σε λίστα προτίμησης ,λες κι η ζωή του αξίζει περισσότερο από την ζωή π.χ. ενός παιδιού που ζει σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου ,περιμένοντας να βρεθεί το μόσχευμα ,που θα του δώσει την ελπίδα να ζήσει.
Το ίδιο ισχύει για τον καθένα μας ,που με οποιονδήποτε τρόπο επιχειρεί κάτι ανάλογο. Μα για ένα πατέρα ή μια μάνα θα μπορούσα ,παρά το ανήθικο της πράξης τους ,να δεχτώ κάποιο ελαφρυντικό. Δεν είναι εύκολο να διατηρείς τις αρχές σου ,όταν πρόκειται για την ζωή του παιδιού σου.
Μα για έναν ηγέτη και μάλιστα θρησκευτικό μια τέτοια πράξη αυτοδίκαια τον καταργεί.
Κατανοώ τον ανθρώπινο φόβο, μα κάποιες φορές πρέπει να πληρώνουμε το τίμημα και να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας ακόμα και απέναντι στο θάνατο .


11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα, ηθικής κυρίως τάξεως, είναι πραγματικά μεγάλο.
Και σαν ιατρικό πρόβλημα εμφανίζει τουλάχιστον περίεργες παραμέτρους.

Προσωπικά, στέκομαι ανθρώπινα-συμβαίνει και να τον γνωρίζω τον άνθρωπο- απέναντι στο πρόβλημα και εύχομαι το καλύτερο.

Και αρνούμαι μέσα μου να το αναλύσω σαν θέμα..
Ακόμα και αυτή την ευχή "για το καλύτερο" κι αυτή σε αοριστία την αφήνω...
Καλησπέρα

aqua είπε...

Σωτήρη μου σίγουρα κι εγω θέλω ο άνθρωπος να τα καταφέρει.
Τυχαίνει κι εγω να τον εχω
γνωρίσει προσωπικα και στα πλαίσια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας έχουμε συζητήσει αρκετές φορές κι έχουμε πιεί και καφε στο γραφείο μου.Μα δεν επικρίνω τόσο την συμπεριφορά του ανθρώπου αλλά του ηγέτη και μάλιστα του θρησκευτικού.

Καλή σου Νύχτα.

Kapetanios είπε...

Αααααα , κάνεις και ζαβολιές !!
Μπήκα και διάβασα το πρωί το ποστ σου και είπα , άσε θα της απαντήσω το βράδυ με την ησυχία μου.( είναι και ο πρωινός καφές με θέα στην θάλασσα που είπαμε που δεν τον χάνω με τίποτα)
Μπαίνω τώρα να γράψω όλα αυτά που σκέφτηκα και... να!
Έχεις γράψει ακριβώς όσα ήθελα να πω εγώ με την Σημείωση που έβαλες παρακάτω.
Συμφωνώ λοιπόν και να έχεις μια όμορφη νύχτα :)))

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Σκάνδαλο κυρία μου είναι το υπαρκτό εν Ελλάδι "Συστημα Υγείας" γεμάτο διακρίσεις κυρίως ταξικές, ίσως ο συνάδελφος που έρχεται από εξω δυσκολεύεται να τα πιστέψει. Κάθε γιατρός θέλει το καλυτερο για τον ασθενή του χωρίς διακρισεις τιάρας χρωματος φυλης κλπ. Σας διαβεβαιώ ότι στο πόνο τους το ίδιο πονάν Κολωνός και Κολωνάκι. Το αιτούμενο είναι σαφείς στόχοι για προληπτική ιατρική, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δημοσιος τομέας αποτελεσματικός με μετρήσιμα μεγέθη και υποστήριξη άμεσα των αδυνάτων σημείων μας φυλακές, τοξικομανείς, άστεγοι, πρόσφυγες οικονομικά ασθενείς και όσοι ανασφάλιστοι δεν έχουν υποστήριξη ούτε το ΙΚΑ με τα 1000 μείον!Ας μην μειώνουμε το θέμα τόσο ρηχά στη ευμενή διάκριση ενός θεσμικού προσώπου που πληρώνει στο πόνο του για το καλύτερο για αυτόν.

aqua είπε...

@ Καπετανιο
Λυπάμαι καπετανιε μου,μα φαίνεται πως πέρασες την ωρα που κι εγω έγραφα τις σκεψεις που μου γεννησε η ανακοίνωση.
Κι εγω στην θεση σου σίγουρα θα προτιμούσα την θεα της θαλασσας.
(καλά ποσο κακός είσαι το έχουμε εμπεδωσει πια !!) :))
Καλό σου Βραδυ!

aqua είπε...

@ Διόνυσο
Μα νομίζω πως δεν λέω κατι διαφορετικό.
Συμφωνω απολύτως με όσα αναφερεις για το σύστημα υγείας μα είναι ένα άλλο τεραστιο θεμα.
Η σημείωση μου στην ανακοίνωση τεθηκε για να θίξω αυτην ακριβως την ταξικη διακριση και την ανθρωπινη-αδύναμη συμπεριφορα ενός θρησκευτικού ηγετη.
Αν το πρόβλημα αφορούσε άλλον αλήθεια ποια θα ήταν η άποψη του?

aeipote είπε...

Κάθε φτωχός κι η μοίρα του, λέει ο λαός. Και κάθε πλούσιος, γενικώς, ομοίως και άλλως βεβαίως. Λοιπόν; Δεν θα θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά προφανώς. Τα "θαύματα" είναι για τον λαουτζίκο, το νυστέρι για όποιους σηκώνει η τσέπη τους. Αρχιεπίσκοπος ξεαρχιεπίσκοπος άνθρωπος είναι. Και στη διάσταση αυτή, περαστικά του. . .

aqua είπε...

@ aeipote
Περαστικά εύχομαι κι εγω ,όπως και σε οποιοδήποτε ανθρωπο βρίσκεται σε αναλογη θεση.
Μα σήμερα άκουσα πως παρότι βρέθηκαν καταλληλα μοσχεύματα απορρίφθηκαν γιατί δεν ταυτίζονταν με τον σωματότυπό του .
Μαλλον η Νεμεση πήρε την υπόθεση στα χέρια της...

George είπε...

πως μπορει ενας ηγετης της εκκλησιας να παραμεριζει αλλα ατομα που πρεπει πρωτα αυτα να παρουνε το μοσχευμα? τι ηθικη ειναι αυτη?

ή μηπως ο αρχιεπισκοπος ειναι αναντικαταστατος, ή η παρουσια του στην ηγεσια της εκκλησιας ειναι απολυτως αναγκαια???

ε, χωρις να ευχομαι τον θανατο του(really), αλλα γιατι δισταζει ο εντεταλμενος του Θεου να παει να συναντησει τον κυριο του?????!!! δεν πιστευει αυτα που λεει?..

aqua είπε...

@ andro
Kαλά μ'αυτό το τελευταίο σου "μ'εστειλες"!! :))
Eλα ντε !
Αντί να είναι όλο χαρα ,που επιτελους ήρθε η ώρα ν'ανακαλύψει
την ουρανια βασιλεία και να βρεθεί κοντα στον Κύριό του ,
κρύβεται ,βαζοντας μπροστα παιδάκια!
Γι αυτό θυμωνω.
Και κανενας δημοσιογραφος δεν εχει τολμησει να θιξει το θεμα αυτό δημόσια.
Για να μην θιγεί η εκκλησία και ο θεσμός.
Η απόλυτη υποκρισία όλων!!

Αντε φούντωσα πάλι...!
Καλό σαββατοκύριακο George!:))

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣΤΕ ΓΕΛΟΙΟΙ! ΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΡΩΝΕΥΟΣΑΣΤΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ; ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ!