Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Και ο ΔΣΑ κατά Σανιδά


Μετά τα πολιτικά κόμματα κι οι ίδιοι νομικοί παίρνουν πια θέση απέναντι στην γνωμοδότηση Σανιδά για τις κάμερες.
Μετά την χθεσινή (6/11/07 ) συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας εξέδωσε δελτίο τύπου ,με το οποίο εκδηλώνει ρητά την αντίθεσή του στην γνωμοδότηση - εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για την νομική δυνατότητα παρακολούθησης δημοσίων συγκεντρώσεων με κάμερες από τα αστυνομικά όργανα και τη χρήση του υλικού.
Οπως τονίζουν η γνωμοδότηση εκδόθηκε καθ'υπέρβαση της αρμοδιότητάς του και υποκατέστησε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους σχετικούς νόμους η άδεια για την τοποθέτηση και ο σκοπός χρήσης των μέσων ηλεκτρονικής παρακολούθησης ανήκει αποκλειστικά στην Α.Π.Π.Δ. και οι αποφάσεις της ελέγχονται ακυρωτικά από το Σ.τ Ε.
Συνεχίζοντας σε πιό έντονο ύφος υπενθυμίζεται πως οι γνωμοδοτήσεις του Α.Π. δεν παράγουν δίκαιο και ο Α.Π. δεν νομοθετεί.
Παράλληλα δηλώνουν πως εντύπωση προκαλεί η χρονική στιγμή έκδοσης αυτής της γνωμοδότησης ,καθώς ήδη εκρεμμεί από την Ολομέλεια του Σ.τ Ε. η έκδοση σχετικής απόφασης γι αυτό το θέμα.
Και η ανακοίνωση καταλήγει :
"Ο ΔΣΑ επαναλαμβάνει την πάγια αντίθεσή του στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών των πολιτών και αντιστέκεται σε κάθε ενέργεια που στοχεύει στη δημιουργία «κοινωνίας της επιτήρησης» μέσω της ηλεκτρονικής παρακολούθησης."
Φωτιά στα μπατζάκια της κυβέρνησης έχουν ανάψει όμως και οι αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών της για το θέμα αυτό.
Την μια ημέρα ο υπ. Δικαιοσύνης δηλώνει ότι πρέπει να τεθούν με νόμο εγγυήσεις που να αποτρέπουν τις καταχρήσεις των αστυνομικών και να οριοθετούν αυστηρά τη λειτουργία των καμερών, την επόμενη ο υπ. Εσωτερικών Παυλόπουλος, τονίζει ότι δεν χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις και αρκεί το υφιστάμενο πλαίσιο.
Με δεδομένη την δύναμη του μεγαλύτερου ελληνικού δικηγορικού συλλόγου να επηρεάζει πολιτικές αποφάσεις με ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης .


1 σχόλιο:

maria λεμονατη! είπε...

αλλη μια φορα τιθεται το ερωτημα του ποιος εχει ποια αρμοδιοτητα...