Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Bloggers-Οι πολίτες που σηκώθηκαν από τους καναπέδες


Αντιγράφω από την σημερινή Ελευθεροτυπία
άρθρο της Αντωνίας Ξυνού και Κάτιας Αντωνιάδη

Νέοι καιροί, νέα ήθη... Μέσα από την ανάγκη επικοινωνίας μερικών ανθρώπων, ένα νέο κίνημα «άνοιξε φτερά» ή, μάλλον, «ανέβασε ένα ποστ» προκειμένου να κάνει γνωστή αυτή την ανάγκη. Το «κίνημα των μπλόγκερ» για κάποιους συνιστά μέσο ανταλλαγής ιδεών και για κάποιους άλλους απλώς δεν υπάρχει. Οπως και να 'χει, όμως, μια νέα δυναμική έχει εμφανιστεί και πατάει γκάζι, πότε αναλισκώμενη σε βαθυστόχαστες φιλοσοφικές αναζητήσεις και πότε αντιδρώντας στο κατεστημένο, με πράξεις και κινήσεις
Οι άνθρωποι πίσω από τους υπολογιστές είναι εδώ. Οι συζητήσεις μέσα από τα ιστολόγια, που είχαν να κάνουν, αρχικά, με απλή επικοινωνία μεταξύ των «εμπλεκομένων», κορυφώθηκαν μετά τα πρόσφατα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα. Συνειδητοί ενεργοί πολίτες, που κουράστηκαν να βλέπουν τις εξελίξεις να διαμορφώνονται από άλλους, ανέλαβαν δράση και το γνωστοποίησαν. Εκαναν στην άκρη τούς πολιτικάντηδες που επιχείρησαν να ψηφοθηρήσουν πάνω στη νέα μόδα, άφησαν παράμερα το ποντίκι του υπολογιστή τους και πήραν τους δρόμους... διαδηλώνοντας, ενημερώνοντας, αντιδρώντας και προτείνοντας.
Είτε, λοιπόν, υπάρχει το «κίνημα των μπλόγκερ» είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνονται, που δεν μένουν αμέτοχοι, που νοιάζονται και κινούνται. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν διαδηλώνουν απλώς, αλλά που κάνουν αισθητή την παρουσία τους, βασισμένοι στις πράξεις τους.
Λίγο εξιδανικευμένα βρίσκω να παρουσιάζουν τα πράγματα
οι παραπάνω κυρίες.
Μάλλον θα 'ναι bloggers και οι ίδιες!!

13 σχόλια:

Prince Of The City είπε...

Δε ξερω αν ειναι μπλογγερς κι οι ιδιες, αλλα σιγουρα δεν ηταν σαν εκεινη την αποτυχημενη που μας ειπε πουτανες.

aqua είπε...

@ Gothangel
Καλε ποτε έγινε αυτό?
Ααα...έχω χάσει επεισόδια μου φαίνεται!!

Τάσος Ν. Καραμήτσος είπε...

Για μένα και μόνο:
" η επικοινωνία μεταξύ των «εμπλεκομένων» "
είναι αρκετή
αλλά συμβαίνουν και πολλά από τα υπόλοιπα που οι κυρίες περιγράφουν
Την Καλησπέρα μου

aqua είπε...

Καλησπέρα Τάσο !
Εγω χάρηκα το "Εκαναν στην άκρη τούς πολιτικάντηδες που επιχείρησαν να ψηφοθηρήσουν πάνω στη νέα μόδα".
Ισως γιατί πολύ με θυμώνει αυτή τους η προσπάθεια.

Ομορφη Κυριακή να έχεις! :)

H.Constantinos είπε...

Αυτό με τους "πολιτικάντηδες" κι εγώ το χάρηκα...
Δεν ξέρω άν είχες προσέξει το blog του Βενιζέλου... Λίγο πριν τις εκλογές αρχηγού ήταν γεμάτο σχόλια του τύπου "Βαγγέλη προχώρα σε θέλει όλη η χώρα".
Ολα τα σχόλια ήταν από bloggers 15 ημερών έως 20 ημερών. Κανείς παλιός (3 μηνών δηλαδή...)...
Φαντάζομαι, κάποιοι από το γραφείο του, ίσως να ήταν και ένας μόνο, έκαναν μόνο αυτό. Απειρους λογαρισμούς στον blogger, και αβέρτα σχόλια... Μάλιστα άφηναν και κάποια με κριτική διάθεση, πλην όμως, καλή διάθεση, καλοπροαίρετη έτσι γιά το ξεκάρφωμα...
Επίσης, άν δεις στην Alexa, τον Σεπτέμβριο το blog αυτό σκότωνε σε traffic. Τώρα είναι στο χαμηλά, πιό χαμηλά, πιό χαμηλά... Εμ...;

Πάντως, αυτό το σηκώθηκαν από τον καναπέ μου άρεσε, αλλά το κατάλαβα αλλιώς. Νόμισα εννοούσε ότι σηκώθηκαν από την τηλεόραση, και αντί να ασχολούνται με κάτι που αμβλύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, ασχολούνται με κάτι που τις οξύνει. Εστω κι άν γράφεις άσχετα ποιήματα στο blog σου...

Ναι, λίγο εξιδανικευμένα τα λένε οι κυρίες. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν είναι και άσχημα όμως, άς μην είμαστε αρνητικοί.

aqua είπε...

@ constantino
Παρακολουθούσα το blog του Βενιζέλου πολύ προ εκλογων και συνηθως χωρις να αφηνω σχολια.
Οταν του αφησα ένα αρνητικο το βραδυ το εκλογων για την σταση του και κυριως για την κινηση να παει Ζαππειο έκανα 3 ημερες να το δω και αφου είχε φαει γενικο κραξιμο για επιλογη εμφανισης σχολιων αναφεροντας μια γελοια δικαιολογια.
Επίσης ποτε δεν μου απάντησε σε σχολιο -ερωτημα γιατι και με ποιο σκοπό ήθελε προεκλογικη συγκεντρωση bloggers.
Mεχρι κι η Πιπιλη ανοιξε blog προεκλογικα με πρωτο ποστ το προεκλογικο της φυλλάδιο!Αλλα εφαγε κραξιμο-ακόμα και απ'τον φιλο της τον Αντωναρο- και αλλαξε υφακι.
Κι αλλοι....κι αλλοι, που υποτιμανε την νοημοσύνη μας.


Σιγουρα ειναι και ετσι ,οπως το καταλαβες.
Η υπερβολή για μενα ειναι στο οτι
"..άφησαν παράμερα το ποντίκι του υπολογιστή τους και πήραν τους δρόμους.."
Ενταξει .Εξαιρετικες οι κινητοποιησεις και κυριως οτι δεν δεχτηκαν καπελωμα απο κομματα αλλα πιστευω ότι οι περισσοτεροι απο εμας απλα απενοχοποιούμαστε με την συμμετοχη μας σε μια e-διαδήλωση
ή ανεβαζοντας ενα σχετικο ποστ.
Βεβαια θα μου πεις μηπως υπάρχει και κανεις άλλος να μας κινητοποιησει σε δράσεις και αντιδράσεις ?

Οχι δεν ειμαι καθολου αρνητικη στο άρθρο .Μαλιστα μου εκανε εντυπωση και η θετικη τους άποψη.Εδω και πολυ καιρο και κυριως από τοτε που τα blogs άρχισαν να "παιζουν" στον ηλεκτρονικο τυπο(περιπτωση Αμαλιας )οι δημοσιογραφοι των εφημεριδων μονο απαξιωτικα σχολια και ειρωνειες είχαν για τους bloggers .
Γι αυτο λέω...λες να'ναι bloggers και οι ίδιες?? :))

ellinida είπε...

Θα μπορούσε να υπάρξει κίνημα των μπλόγκερς. Αν όλοι αποφασίζαμε να δουλέψουμε για το γενικό καλό και όχι για την προσωπική προβολή.
Θέλουμε δρόμο ακόμα.
Καλημέρα όμορφη!

Αιολος είπε...

Θα συμφωνήσω με την Ελληνίδα και θα προσθέσω την παράθεση ενός μίνι "αφιερώματος" που έγινε στον ΣΚΑΪ 100.3 ενα βραδυ Κυριακής. Μια συζήτηση με τα υπέρ και τα κατά της μπλογκόσφαιρας και με κείμενα από μπλέγκερς που δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν.

http://skai-anemologio.pblogs.gr/2008/02/thematikh-bradia-bloggers-grafw-ara-e-parhw.html

aqua είπε...

@ ellinida
Μακαρι να γινόταν μα οπως λες δεν είμαστε ετοιμοι ακόμα.
Δες πως καποιοι με μεγαλη επισκεψιμότητα στο μπλόγκ τους πηγαν αμέσως να το παίξουν ντιβες .
Είναι πολύ νωρίς ακόμα.

@ αίολο
Είχα ακούσει για αυτή την εκπομπή μα λογω ώρας δεν καταφερα να την ακουσω.Μάλιστα υπηρξαν και πολύ θετικα σχόλια για αυτην την επόμενη ημερα στο ραδιοφωνο.
Ευχαριστω για την δ/νση παω να την ακουσω! :)

Τζων Μπόης είπε...

Τι άλλο θα διαβάσουμε τελικά...
...σηκώνονται οι τρίχες από το σκαλπ μου, οι δόλιες κι αυτές...
δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι οι bloggers μπαίνουν στο ίδιο καζάνι...

και σιγά που κάνω επανάσταση και είμαι κάποια ιδιαίτρη κατηγορία που χρειάζεται και κοινωνιολογική προσέγγιση από πάνω επειδή μεταξύ 20:00 και 23:00 ξεκλέβω μισή ωρίτσα παρέα με τον υπολογιστή μου για να κάνω το κέφι μου με δυο τρείς αστείες αναρτήσεις...

ούτε με τα βίντεο κλαμπ τη δεκαετία του '80 δεν δημιουργήθηκε τέτοιο ρεύμα (μια που ανέφερες και τον Ευάγγελο, βοήθειά του)

μάλλον ο γυαλός στράβωσε πολύ άσχημα κι εμείς ακόμα περισσότερο μαζί του

aqua είπε...

@ τζων μπόη
Μας πιάσανε στο στόμα τους τα μεσα "ενημέρωσης" ?
Πάει...χαθήκαμε!
Είτε για καλό,είτε για να κατηγορήσουν καθόλου δεν μ'αρέσει
αυτή η ενασχόλησή τους καθημερινά με τα blogs.
Ηδη με την δημιουργία δημοσιογραφικών blogs φτάσαμε σε σχέδιο νόμου για την αποτελεσματικότερη λέει
"προστασία της προσωπικότητας"

Βλέπω λοιπόν να εισβάλουν μέσα απ'το pc σου οι ραμπο του ΣΔΟΕ και να ζητούν να αποδείξεις πως "συνάδει " η φορολογική σου δήλωση με τις τρούφες, και τους αστακούς thermidor με περίτεχνη διακόσμηση από φύκια wakame...
:)))

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Στα μπλογκ υπάρχει ποικιλία θεμάτων,πολλαπλότης ενδιαφερόντων και διαστρωμάτωση συμφερόντων. Οι κηνσορες του λόγου δημοσιογράφοι συγγραφείς ξεχωρίζουν μπροστά οι εραστές του ονείρου των ποιητών και των ιδεολόγων επονται, με διαφορά στήθους. Το μέσον έχει κουφια οστά και ικανότητα πτήσης κατι σαν τα πτηνά. Θα βρείτε αετούς και πέρδικες, χελιδόνια και κότες. Γιαυτό θεοί και ανθρώποι βλέποντας την "τσίκνα" να διέρχεται της Νεφελοκοκκυγίας των Μπλόγκ θα προσπαθούν πάντα όπως και τώρα πρωτα να τους δυσφημούν και κατόπιν να τους φιμώνουν.

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθολογιών,....
Σχηματοποίηση λόγου, θεογονία, κοσμογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια......