Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Ημερολόγια και Καζαμίες

Τις τελευταίες ημέρες κάθε χρόνου αλλά και τις πρώτες κάθε νεου διάφοροι σύλλογοι, εκδοτικοί οικοι ,περιοδικά ,φορείς και οργανισμοί εκδίδουν και κυκλοφορούν ημερολόγια .

Αλλα καλαίσθητα,αλλα κακόγουστα διαφόρων τυπων και διαστασεων πωλούνται ή χαρίζονται κρεμιούνται σε τοιχους ή τοποθετουνται σε γραφεία .
Ενα εντυπο που τελικα αποδεικνείεται χρήσιμο όλο το χρόνο και που μόλις το παρουμε στα χερια το πρωτο που θα κοιταξουμε είναι αν οι διαφορες αργίες πέφτουν Παρασκευή ή Δευτέρα για να 'χουμε κανενα τριημερο ή τετραήμερο μινι διακοπων!

Ψάχνοντας στα αρχεία του Ε.Λ.Ι.Α. πάμε 100 χρόνια πίσω κι ανακαλύπτουμε κάποιας άλλης αισθητικής ημερολόγια ,που κάλυψαν όμως την ίδια ανάγκη των ελλήνων του 1909.
σαν αυτό του "Παμμακεδονικού" Συλλόγου

ή το "Εγκυκλοπαιδικόν" από τις εκδόσεις "Ι.Δ.Κολλάρος"
αλλά κι αυτό της "Φιλοκάλου Πηνελόπης" !!
Ενα άλλο έντυπο που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, όμως όλο και σε λιγότερα αντίτυπα ,είναι ο περίφημος "Καζαμίας"
Στο Skai.gr διαβάζουμε :
"Ο πρώτος Καζαμίας εμφανίζεται το 1763 "εις την Φαβεντίαν της Ιταλίας", μας λέει το Μέγα Λεξικόν του Ηλίου. Δηλαδή, στη Φαέντζα ή Φαγιάνσα. Από τότε το εξώφυλλό του κοσμεί ο Πιέτρο Καζαμία, ένας μάγος, πρόσωπο φανταστικό φυσικά, ο οποίος όμως αποκτά ρεαλιστικά χαρακτηριστικά για να πουλήσει περισσότερο.
Ο Πιέτρο Καζαμία, λοιπόν, που από τότε κι ως σήμερα κοσμεί τα εξώφυλλα των κλασσικών "Καζαμίων", είναι, λέει ο μύθος, ενετός προφήτης κι αστρονόμος του μεσαίωνα, ο οποίος διάβασε στα αστέρια τα μελλούμενα και τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του. φορά, όπως οφείλει, ένα πανύψηλο κωνικό καπέλλο και ακατάπαυστα κοιτά από το τηλεσκόπιό του τα αστέρια.

Από το 19ο αιώνα ο Καζαμίας εισβάλλει και στην Ελλάδα


Οι εκδόσεις του περιλαμβάνουν μηνολόγιο, εορτολόγιο, αοριστολόγους προφητείες κοσμοϊστορικών μελλούμενων, προγνώσεις του καιρού για κάθε τέταρτο της σελήνης, τερατολογίες που Κύριος οίδε από πού ξεπήδησαν, αλλά και πρακτικές γεωργικές συμβουλές
Η επιτυχία των εκδόσεών του είναι τόση ώστε η λέξη "καζαμίας" εισέρχεται στα λεξικά, δηλούσα όχι μόνον την συγκεκριμένη έκδοση, αλλά και το μάντη κακών ή τον φαντασιόπληκτο ή, ακόμη, και "τον φέροντα αμφίεση απηρχιωμένου συρμού
"


Αυτές οι έννοιες της λέξης χάθηκαν στην τελευταία τριακονταετία, που ο καζαμίας έχασε την αίγλη του και η μελλοντολογία άλλαξε πρόσωπο, κοσμώντας τις τελευταίες σελίδες των περισσοτέρων περιοδικών. Όμως το εκδοτικό είδος που τις γέννησε, αρνείται να παραδώσει ακόμη τα όπλα. "

3 σχόλια:

Λορελάη είπε...

Θα σου εξομολογηθώ ότι τον Καζαμία που μου θυμίζει τη γιαγιά μου και τα παιδικά μου χρόνια τον αγαπώ πολύ, και τα τελευταία χρόνια αποφάσισα να τον αγοράζω κιόλας!
Αυτά για τον μάγο-αστρονόμο δεν τα ήξερα. Είναι πράγματι απίστευτες οι... "προβλέψεις" του, αλλά αυτό που μου αρέσει είναι οι παροιμίες που έχει στο κάτω μέρος της κάθε σελίδας. Δεν μπορείς να φανταστείς τι απάνθισμα λαϊκής σοφίας διασώζει :)
φιλιά

aqua είπε...

@ Λορελάη
Εχω προσωπική άποψη.
Δεν έχει λείψει από το πατρικό
όσες Πρωτοχρονιές θυμάμαι.
Βρήκα μάλιστα τις προάλλες την μαμά μου να τον μελετάει μετα μανίας!!
Εξ ού και ανάρτηση!
Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.