Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Ημερολόγια και Καζαμίες

Τις τελευταίες ημέρες κάθε χρόνου αλλά και τις πρώτες κάθε νεου διάφοροι σύλλογοι, εκδοτικοί οικοι ,περιοδικά ,φορείς και οργανισμοί εκδίδουν και κυκλοφορούν ημερολόγια .

Αλλα καλαίσθητα,αλλα κακόγουστα διαφόρων τυπων και διαστασεων πωλούνται ή χαρίζονται κρεμιούνται σε τοιχους ή τοποθετουνται σε γραφεία .
Ενα εντυπο που τελικα αποδεικνείεται χρήσιμο όλο το χρόνο και που μόλις το παρουμε στα χερια το πρωτο που θα κοιταξουμε είναι αν οι διαφορες αργίες πέφτουν Παρασκευή ή Δευτέρα για να 'χουμε κανενα τριημερο ή τετραήμερο μινι διακοπων!

Ψάχνοντας στα αρχεία του Ε.Λ.Ι.Α. πάμε 100 χρόνια πίσω κι ανακαλύπτουμε κάποιας άλλης αισθητικής ημερολόγια ,που κάλυψαν όμως την ίδια ανάγκη των ελλήνων του 1909.
σαν αυτό του "Παμμακεδονικού" Συλλόγου

ή το "Εγκυκλοπαιδικόν" από τις εκδόσεις "Ι.Δ.Κολλάρος"
αλλά κι αυτό της "Φιλοκάλου Πηνελόπης" !!
Ενα άλλο έντυπο που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, όμως όλο και σε λιγότερα αντίτυπα ,είναι ο περίφημος "Καζαμίας"
Στο Skai.gr διαβάζουμε :
"Ο πρώτος Καζαμίας εμφανίζεται το 1763 "εις την Φαβεντίαν της Ιταλίας", μας λέει το Μέγα Λεξικόν του Ηλίου. Δηλαδή, στη Φαέντζα ή Φαγιάνσα. Από τότε το εξώφυλλό του κοσμεί ο Πιέτρο Καζαμία, ένας μάγος, πρόσωπο φανταστικό φυσικά, ο οποίος όμως αποκτά ρεαλιστικά χαρακτηριστικά για να πουλήσει περισσότερο.
Ο Πιέτρο Καζαμία, λοιπόν, που από τότε κι ως σήμερα κοσμεί τα εξώφυλλα των κλασσικών "Καζαμίων", είναι, λέει ο μύθος, ενετός προφήτης κι αστρονόμος του μεσαίωνα, ο οποίος διάβασε στα αστέρια τα μελλούμενα και τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του. φορά, όπως οφείλει, ένα πανύψηλο κωνικό καπέλλο και ακατάπαυστα κοιτά από το τηλεσκόπιό του τα αστέρια.

Από το 19ο αιώνα ο Καζαμίας εισβάλλει και στην Ελλάδα


Οι εκδόσεις του περιλαμβάνουν μηνολόγιο, εορτολόγιο, αοριστολόγους προφητείες κοσμοϊστορικών μελλούμενων, προγνώσεις του καιρού για κάθε τέταρτο της σελήνης, τερατολογίες που Κύριος οίδε από πού ξεπήδησαν, αλλά και πρακτικές γεωργικές συμβουλές
Η επιτυχία των εκδόσεών του είναι τόση ώστε η λέξη "καζαμίας" εισέρχεται στα λεξικά, δηλούσα όχι μόνον την συγκεκριμένη έκδοση, αλλά και το μάντη κακών ή τον φαντασιόπληκτο ή, ακόμη, και "τον φέροντα αμφίεση απηρχιωμένου συρμού
"


Αυτές οι έννοιες της λέξης χάθηκαν στην τελευταία τριακονταετία, που ο καζαμίας έχασε την αίγλη του και η μελλοντολογία άλλαξε πρόσωπο, κοσμώντας τις τελευταίες σελίδες των περισσοτέρων περιοδικών. Όμως το εκδοτικό είδος που τις γέννησε, αρνείται να παραδώσει ακόμη τα όπλα. "

4 σχόλια:

Λορελάη είπε...

Θα σου εξομολογηθώ ότι τον Καζαμία που μου θυμίζει τη γιαγιά μου και τα παιδικά μου χρόνια τον αγαπώ πολύ, και τα τελευταία χρόνια αποφάσισα να τον αγοράζω κιόλας!
Αυτά για τον μάγο-αστρονόμο δεν τα ήξερα. Είναι πράγματι απίστευτες οι... "προβλέψεις" του, αλλά αυτό που μου αρέσει είναι οι παροιμίες που έχει στο κάτω μέρος της κάθε σελίδας. Δεν μπορείς να φανταστείς τι απάνθισμα λαϊκής σοφίας διασώζει :)
φιλιά

aqua είπε...

@ Λορελάη
Εχω προσωπική άποψη.
Δεν έχει λείψει από το πατρικό
όσες Πρωτοχρονιές θυμάμαι.
Βρήκα μάλιστα τις προάλλες την μαμά μου να τον μελετάει μετα μανίας!!
Εξ ού και ανάρτηση!
Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Unknown είπε...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ