Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Μια Αγνωστη Λίμνη στην Πάρνηθα

Με αφορμή ένα post με φωτογραφίες από την λίμνη Μπελέτσι στο άλλο μου blog Gallery δίνω εδω κάποιες πληροφορίες για μια αγνωστη στους πολλούς πλευρά της Πάρνηθας και για την λίμνη που έχει σχηματιστεί εκεί ,όταν κάποιοι οικοπεδοφάγοι δημιουργησαν την Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας λοιπόν , πάνω από τα Κιούρκα (αρχαίες Αφίδνες ) απλώνεται το οροπέδιο Αγίας Τριάδας – Κατσιμιδίου.
Πήρε το όνομά του από την παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που είναι χτισμένη σ' ένα ξέφωτο τριγυρισμένο από τεράστιες βελανιδιές. Μέχρι πριν 15 χρόνια η εκκλησία αποτελούσε την μοναδική ανθρώπινη παρέμβαση. Όλη η άλλη περιοχή ήταν πυκνό δάσος
Το οροπέδιο Αγίας Τριάδας - Κατσιμιδίου αποτελεί βιότοπο των ελαφιών της Πάρνηθας, ιδιαίτερα την άνοιξη
Το δάσος βρίσκεται εκεί, σε υψόμετρο 600 μέτρων και δεσπόζει πάνω από την πεδιάδα Καπανδριτίου- Κιούρκων. Αποτελεί ένα φυσικό μπαλκόνι της βορειανατολικής Πάρνηθας κι έχει απεριόριστη θέα (Μαλακάσα, Ευβοϊκός, Εύβοια, Καπανδίτι, Πεντέλη, κορυφές Πάρνηθας). Η βλάστηση του δάσους αποτελείται από πεύκα, βελανιδιές, μεγάλα πουρνάρια, πλατάνια, αγριοκορομηλιές, κουμαριές, μυρτιές, σπάρτα και αγριολούλουδα (ανεμώνες, κυκλάμινα, κρίνα, αγριομενεξέδες...).

Η περιοχή από την Αγία Τριάδα μέχρι την κορυφή Μπάφι έχει τα αρχαιότερα πετρώματα της Πάρνηθας (και της Αττικής) ηλικίας περίπου 360 εκατομμυρίων ετών. Ολόκληρη η περιοχή με κέντρο την κορυφή "Μπελέτσι" είναι πολύ πλούσια σε υπόγεια νερά και πηγές (Αγία Τριάδα, Ζιπούνι, Πέλγεζι, Κρόνιεζα, Μυρτελούπι...).

"Στην θέση Αγίας Τριάδας Κιούρκων Αττικής, στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας και σε έκταση 6.500 στρεμμάτων, εκτείνεται δάσος χαλέπιας πεύκης και αείφυλλων πλατύφυλλων. Το δάσος απέχει 30 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και ανήκει στη "ζώνη περιαστικού πράσινου" της πόλης. Η θέση του είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή βρίσκεται ακριβώς στον δίαυλο Πεντέλης - Πάρνηθας, από τον οποίο οι βορειανατολικοί άνεμοι εμπλουτίζονται με οξυγόνο, και καταλήγει στη λεκάνη απορροής της λίμνης Μαραθώνα.» Ετσι περιγράφει το δάσος όπου χτίζεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παπαδημητρίου ("Νέα Οικολογία", τεύχος 91, Μάϊος 1992). O γνωστός συνταγματολόγος ανήκει σ' εκείνους που δίνουν την μάχη για την σωτηρία του τελευταίου δάσους της Αθήνας.


Το ρέμα "Χάραδρος", στις παρυφές του οποίου έχουν ήδη χτιστεί αρκετές βίλες, είναι από τα μεγαλύτερα της Πάρνηθας, συγκεντρώνει όλα τα νερά (πηγές, υπόγεια νερά, χιόνια, βροχές) και χύνεται στην λίμνη του Μαραθώνα, αποτελώντας τον κυριώτερο τροφοδότη της. Να υπενθυμίσουμε ότι η λίμνη του Μαραθώνα είναι τεχνητή και ουσιαστικά είναι η λεκάνη απορροής όλων των ρεμάτων και των χειμάρρων της βορειοανατολικής Παρνηθας.
Σύμφωνα με τα κλιματολογικά στοιχεία, οι άνεμοι της Πάρνηθας τον περισσότερο χρόνο (8-9 μήνες) πνέουν από βορειανατολική κατεύθυνση, δηλαδή ακριβώς από το σημείο όπου βρίσκεται το δάσος της Αγίας Τριάδας. (Οπως επίσης και το "βασιλικό" Κτήμα Τατοίου και τα καμμένα δάση Καλάμου και Βαρνάβα). Η σημασία των ανέμων αυτών για τον αερισμό, την οξυγώνωση και το κλίμα του Λεκανοπεδίου είναι ανεκτίμητη. Αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου για την Αθήνα...Εκεί λοιπόν ξεκίνησε το έγκλημα της Ιποκράτειας Πολιτείας το 1973 κι η λίμνη λένε πως σχηματίστηκε οταν γινόταν η ρυμοτόμηση της από τα αναχώματα ενός δρόμου , που έκλεισε την κοίτη κάποιου ρέματος. Η λίμνη αυτή, που βρίσκεται πολύ κοντά στο παλιό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και στα νοτιοδυτικά της κορυφής "Μπελέτσι", έχει βάθος 5-6 μέτρα και επιφάνεια πάνω από 5.000 τετραγωνικά μέτρα.
Περισσότερες πληροφορίες για το έγκλημα της Ιπποκράτειας Πολιτείας μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
Η ανακάλυψη της λίμνης εύκολη.
Αμέσως μετα τα διόδια των Αφιδνών στην Εθνική Αθηνών –Λαμίας παίρνετε την έξοδο προς ΚΑΛΑΜΟ/ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
Στρίψτε αμέσως αριστερά προς Αφίδνες και στα 500μ μετά στρίψτε δεξιά προς το χωριό ( Λεωφόρος Αφιδναιου) Συνεχίστε μέχρι να μπείτε στο χωριό.
Αν στην παραπάνω διασταύρωση αντί δεξιά στρίψετε αριστερά βρίσκεστε στον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό των Κιούρκων.

Πίσω απ’τον σταθμό υπάρχει μια πολύ παλιά κι ονομαστή ταβέρνα για μερακλήδες με ψητά της σούβλας και στα κάρβουνα .Οταν επισκέφθηκα την περιοχή δεν είχα χρόνο να το επιβεβαιώσω, οπότε κρατάω και μια επιφύλαξη.


Μετά την επίσκεψη την λίμνη μια καλή ιδέα είναι και η επίσκεψη στην εν λόγ ω ταβερνα μιας και θα σας έχει ανοιξει η όρεξη από τον καθαρό αέρα .
Επανερχόμαστε στις οδηγίες διαδρομής!
Στην είσοδο του χωριού συναντάτε μια διασταύρωση και μια πινακίδα σας οδηγεί αριστερά προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία(οδός Ιπποκράτους- η μπλέ πινακίδα που διακρίνεται στην φωτο)


Μετά 1,5 χιλ περίπου ο δρόμος σας οδηγεί στην οδό Αγίας Τριάδος ,όπου στρίβετε αριστερά, ανεβαίνοντας μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο δάσος ...αλλά και στις βίλες!
Παραμένοντας στην Αγίας Τριάδος φτάνετε σ’ενα πλάτωμα όπου συναντάτε την μικρή εκκλησία με τις βελανιδιές και την υπέροχη θέα.

Αν είστε χριστιανοί ανάβετε κι ένα κεράκι

Θαυμάζετε την θέα ,πίνετε λίγο νεράκι και συνεχίζετε

Στα 100μ μετά στρίβετε δεξιά και βρίσκεστε στην λίμνη!

Εδω μπορείτε να περπατήσετε στις όχθες της ή μέσα στο διπλανό δάσος.

Αν έχετε παιδιά δίπλα στην λίμνη υπάρχει χώρος διαμορφωμένος σε παιδική χαρά για να παίξουν τα βλαστάρια σας.

Στην περιοχή δεν υπάρχει ευτυχώς κάποιο κατάστημα για καφέ ή φαγητό
oπότε πάρτε μαζί το κάτιτί σας .
Μόνο μην ξεχάσετε να αφήσετε την λίμνη ακριβώς οπως την βρήκατε παίρνοντας πίσω μαζί σας και τα υπολείμματα του σάντουιτς ή το πλαστικό ποτήρι του καφέ σας.!

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει κατάστημα για καφέ;

Υπομονή, θα έρθει κι αυτό.

david santos είπε...

Wonderful!!!
Excellent picturs and pretty colours!!!!!!!
Happy day.

aqua είπε...

@ spizaetos
Απόρησα κι εγω ...πως δεν υπάρχει ήδη!

@ david
Thans David ! :)

aeipote είπε...

Άκρως ενδιαφέρον. . .

Καλό Απόγευμα, Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

Katerina ante portas είπε...

Πολύ ωραίο το άρθρο! Καλή Ανάσταση αγαπητή Aqua!

fraulita είπε...

Poli psagmeno meros!!!Meno agio stefano,kai kathos fotografos,exo foto tis limnis me xionia!!!Tha tin anevaso sintoma....Mou arese toso poli olo auto to kommati,pou apofasisa me ton sizigo mpu,stis 29 augoustou na vaptisoume ekei tin kori mas kai meta na gnorisoume ston kosmo tin limni....pou sxedon kanenas (an akai poli konta)den tin kserei!!!filia!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο μέρος ήτανε κάποτε, τώρα με τα σπίτια ολόγυρα και τις επεμβάσεις με κάγκελα έχει χάσει πολύ το μέρος σε ομορφιά. Δε θα αργήσει η στιγμή που θα γίνει και το καφέ..

Ανώνυμος είπε...

ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ?

aqua είπε...

@ ανωνυμο
Δεν υπάρχει πρόβλημα
Ο χώρος είναι ανοιχτος και δημόσιος

Ανώνυμος είπε...

aqua ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ?

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο μέρος ήτανε κάποτε, τώρα με τα σπίτια ολόγυρα και τις επεμβάσεις με κάγκελα έχει χάσει πολύ το μέρος σε ομορφιά. Δε θα αργήσει η στιγμή που θα γίνει και το καφέ..


ποσο δικιο εχεις αδερφε, πηγα κυριακη πανω και εφριξα! σαν να ημουν στο συνταγμα Χριστουγεννα ηταν...μονο μια ακομα εχει μείνει στην Παρνηθα αλλα ακομα δεν την εχουν ανακαλύψει...ελπιζω να αργησουν

greendim είπε...

Εξαιρετικό μέρος!...

Τάσος είπε...

Μερικες σκεψεις στο διαβασμα των αναφορων σχετικα με την Λιμνη.

Μπορω να καταλαβω καποιον που "δραπετευει" απο την πολη και βρισκει την διαφορετικοτητα σε καποιο μερος οπως αυτο που αναφερεται.

Εκει λοιπον μεταφερει μερικες συνηθειες της καθημερινοτητας οπως η καντινα το καφενειο κλπ.

Αν υπηρχαν αυτα, σιγουρα αυτος που τα ζηταει δεν θα πηγαινε εκει.

Θα εψαχνε καποιο αλλο μερος. Γιατι δεν θα ηταν αυτο που τα ματια του και η ψυχη του συναντουν εκει.

Αν ομως ζηταει κανεις ενα ομορφο και γραφικο μερος για καφε, μπορει μετα την Λιμνη να παει στον σιδηροδρομικο σταθμο των Αφιδνων ( Κιουρκα ) και να κατσει στην ακρη της πλατφορμας στο ομορφο μικρο μαγαζι καφετερια που υπαρχει.

θα νοιωσει διπλα στις γραμμες του τρενου σαν να μπορει να συμμετεχει στο ταξιδι της αμαξοστοιχιας που περναει.

Αν θελει να φαει, οι ταβερνες Χανι και Λαμπρος στην εισοδο της Ιπποκρατειου απο τον δρομο του Αγιου Μερκουριου ειναι μια λυση.

Κυριακη ειναι η ημερα της 'μαχης" για την Λιμνη.

Γονεις, παιδακια, σκυλια εχουν την τιμητικη τους. Τα ζωα σεβονται το περιβαλλον. Ακομα και τα αδεσποτα ειναι τοσο φιλικα που σου δειχνουν την διαφορα ανθρωπου και ζωου.

Κανενα τους δεν σχιζει και δεν σκορπαει σακουλες. Τις σακουλες που οι ανθρωποι εντεχνως αφηνουν στην ριζα ενος δενδρου και οχι στον καδο.

Και δεν το κανουν γιατι αυτα ζουν εκει. Και δεν το κανουν γιατι δεν θα μπορουν την επομενη μερα τα ιδια να κυκλοφορησουν. Ενω οι ανθρωποι ειναι .... πιο εξυπνοι. Δεν ειναι....

Καθημερινη ειναι η καταλληλοτερη επιλογη, και μπορεις να απολαυσεις ολο το ερωτικο στοιχειο της φυσης και αυτου που ο καθενας μας μεταφερει.

Ειδικα τωρα το καλοκαιρι που το φως της ημερας διαρκει περισσοτερο.

Μιλαμε ομως για το καλοκαιρι ενω η μαγεια τη περιοχης συνεχιζεται και τον χειμωνα με ομιχλη, βροχη η και χιονι.

Καποιος λεει οτι ειναι παραδεισος. Σωστα, μονο που ολοι μας θελουμε να πηγαινουμε στον παραδεισο μεταφεροντας εκει τις συνθηκες της κολασης.

Ανθρωπινες αδυναμιες που υπαρχουν για να συζηταμε τις διαφορες τους.

Οποιος και να παει εκει θα ευχαριστηθει μονο αν αφησει τον εαυτο του να το κανει.

Αν μπορεσει τοτε θα ξαναπαει.

Αν οχι τοτε θα εχει να λεει οτι πηγε.

Κατι ειναι κι αυτο.

Καλη απολαυση στον καθενα.