Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2007

Eκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο

Οι άνθρωποι πάνω από τις πατέντες: εκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο .

Δελτίο Τύπου

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την εταιρία Novartis να σταματήσει τη δικαστική μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της Ινδίας.
Η προσφυγή της εταιρίας παρεμποδίζει την πρόσβαση εκατομμυρίων ανθρώπων σε φθηνά φάρμακα.
Η δικαστική διαμάχη της Ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis εναντίον της κυβέρνησης της Ινδίας μπορεί να οδηγήσει στη δραστική μείωση των φθηνών φαρμάκων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση

Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Η οργάνωση καλεί τη Novartis να αποσύρει άμεσα την αγωγή, καθώς θα οδηγήσει στην αδυναμία πρόσβασης εκατομμυρίων ασθενών με AIDS σε βασικά για την επιβίωσή τους φάρμακα.

Η Ινδία αποτελεί σημαντική πηγή φθηνών βασικών φαρμάκων για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, μια και οι τιμές τους δεν επιβαρύνονται από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.
Η χώρα ξεκίνησε να επανεξετάζει τις αιτήσεις ευρεσιτεχνίας φαρμακευτικών προϊόντων το 2005, όταν ήταν απαραίτητο να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τους νόμους περί ευρεσιτεχνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ο ινδικός νόμος περί ευρεσιτεχνίας επιτρέπει σε οποιονδήποτε φορέα να αντιταχθεί στην πατέντα πριν αποφασιστεί η χορήγησή της, κάτι που είχε εφαρμοστεί σε περιπτώσεις φαρμάκων κατά του καρκίνου και του AIDS.
Πάνω από τα μισά φάρμακα που χρησιμοποιούνται αυτή την εποχή για την αντιμετώπιση του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες προέρχονται από την Ινδία και χορηγούνται στο 80% των 80.000 ασθενών με AIDS που περιθάλπονται στα προγράμματα των ΓΧΣ σε τριάντα (30) χώρες.
“Στηριζόμαστε στα φθηνά φάρμακα καλής ποιότητας που παράγονται στην Ινδία για να προσφέρουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους περισσότερους ασθενείς με AIDS είναι δυνατόν” τόνισε ο Δρ. Κριστόφ Φουρνιέ, Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των ΓΧΣ. Η σημαντική αυτή πηγή φαρμάκων δεν πρέπει να κλείσει.”

Ο νόμος που εφαρμόζει μέχρι στιγμής η Ινδία περιέχει ρήτρες που τοποθετούν τις ανθρώπινες ζωές πάνω από τις πατέντες, κρατώντας τις τιμές των αντιγράφων φαρμάκων χαμηλές, αλλά η Novartis φιλοδοξεί να ανατρέψει την κατάσταση αυτή, μέσω της αγωγής κατά της κυβέρνησης της χώρας.
Αν η εταιρία κερδίσει το δικαστικό της αγώνα, θα μειωθεί η παραγωγή αντίγραφων φαρμάκων παγκοσμίως και θα κρατηθούν υψηλές τιμές για όλα τα νέα φάρμακα.

Η συνεχής ροή φθηνών νέων φαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του AIDS, μια και οι ασθενείς αναπτύσσουν αντίσταση στα φάρμακα που τους χορηγούνται και χρειάζονται νέους συνδυασμούς φαρμάκων για να επιβιώσουν. Ό
μως, εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης, οι αιτήσεις ευρεσιτεχνίας για τα νέα αυτά φάρμακα είναι σε αναμονή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.


Οι ΓΧΣ ξεκινούν σε διεθνές επίπεδο εκστρατεία και συλλογή υπογραφών για να πιέσουν την εταιρία να αποσύρει την αγωγή κατά της Ινδίας και να προστατεύσει την υγεία εκατομμυρίων ασθενών με AIDS παγκοσμίως.
Μπορείτε να συμμετάσχετε στη εκστρατεία κατά της Novartis και να υπογράψετε την έκκληση στο

http://www.msf.org/petition_india/greece.html
Πηγή:http://www.actclick.com

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ και μπράβο για την ενημέρωση.Υπέγραψα ήδη, ελπίζω να το κάνουν και άλλοι.

Markos είπε...

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ!!!!!!
Φιλιά

aqua είπε...

Ευχαριστώ Μάρκο μου!
Να'σαι καλά.